پوتین روز پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیات نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو – کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد.
در این میان ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین ماه گذشته اعلام کرده بود که اگر روسیه به همه پرسی در مناطق تصرف شده توسط آن کشور برای پیوستن به روسیه اقدام کند، هیچ مذاکره ای از سوی اوکراین و متحدان بین المللی آن با روسیه وجود نخواهد داشت.
در همین راستا، “دنیس پوشیلین” رئیس منطقه دونتسک نیز روز گذشته از همتای خود، رهبر جمهوری لوگانسک خواسته بود تا در آمادهسازی همهپرسی به منظور پیوستن به روسیه با این جمهوری همسو شود.
کوفمن همچنین تاکید کرده بود که مردم جمهوری خلق دونستک میخواهند “یک مرز روسی” آنها را از اوکراین جدا کند.
وی همچنین تاکید کرد پس از پیوستن این دو منطقه به روسیه، مسکو میتواند برای برقراری امنیت ساکنان اقدام کند زیرا که دست اندازی به قلمرو یک کشور، جرم است.
مقام های روسیه و اوکراین بلافاصله پس از آغاز تهاجم نیروهای روسی به اوکراین در ماه فوریه، چندین جلسه مذاکره برگزار کردند اما پیشرفت چندانی حاصل نشد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوگانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
به گزارش آژانس خبری اروپا از اسپوتنیک، “دمیتری مدودوف” در کانال تلگرام خود نوشت: برگزاری همه پرسیها در منطقه دونباس از اهمیت بالایی برخوردار است، نه تنها برای محافظت سازمان یافته از ساکنان این مناطق و دیگر مناطق آزادسازی شده در شرق اوکراین بلکه برای “احیای عدالت تاریخی”.
مدودوف در تشریح اهمیت این موضوع توضیح داد: هیچ یک از رهبران آینده روسیه نمیتوانند تصمیم مردم دونباس برای پیوستن به این کشور را لغو کنند. به همین دلیل است که کییف و متحدان غربیاش از برگزاری همه پرسیها وحشت دارند و به همین دلیل هم باید این همه پرسیها برگزار شوند.
این اظهارات مدودوف پس از درخواست “الکساندر کوفمن” رئیس اتاق مدنی جمهوری خلق دونتسک از مقام های این جمهوری مبنی بر برگزاری “هرچه سریعتر” همه پرسی برای پیوستن به روسیه، منتشر شده است.