به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، زین در گفت و گوی اختصاصی با واشنگتن پست که روز سه شنبه منتشر شد، اظهار داشت: روابط نظامی نیجر و آمریکا پس از تهدید یک مقام آمریکایی در سفر به این کشور آفریقایی و برای مذاکره با نیجر، قطع شد. ایالات متحده. کشورهای نظامی
وی دلیل قطع این روابط را آمریکا دانست و گفت: مقامات آمریکایی سعی کردند به نیجر دیکته کنند که با کدام کشورها می تواند همکاری کند.
زین همچنین تصریح کرد که مقامات آمریکایی نمی توانند لزوم حضور نیروهای آن کشور در نیجر را توجیه کنند که این خود دلیل دیگری بر قطع روابط سیاسی دو طرف بوده است.
پس از کودتای سال گذشته در نیجر، ایالات متحده حمایت امنیتی خود از این کشور را به حالت تعلیق درآورد و همزمان با درخواست انتقال قدرت به یک دولت غیرنظامی، بیش از هزار نیروی نظامی را در نیجر نگه داشت.
نخست وزیر نیجر تصریح کرد: آمریکایی ها در خاک ما بودند که تروریست ها مردم را کشتند و شهرها را به آتش کشیدند. آمدن به سرزمین های ما و اجازه دادن به تروریست ها برای حمله به ما نشانه دوستی نیست. ما دیدیم که آمریکا برای دفاع از متحدانش چه می کند زیرا وضعیت اوکراین و اسرائیل را دیده ایم.
به گفته نخست وزیر نیجر، مقامات این کشور آفریقایی به ویژه از اظهارات مالی فای، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در امور آفریقا، آزرده خاطر شدند.
زین توضیح داد که در سفر ماه مارس خود به نیامی، پایتخت نیجر، فای به طور نامناسب از دولت این کشور خواسته است که اگر میخواهد روابط امنیتی با ایالات متحده را ادامه دهد، از تعامل با ایران و روسیه خودداری کند.
نخست وزیر نیجر افزود که فای تهدید کرده است که در صورت ادامه دستیابی نیمامی به توافق برای فروش اورانیوم به ایران، تحریم هایی را اعمال خواهد کرد.
زین که مذاکرات با فی را رهبری می کرد، گفت: وقتی صحبتش تمام شد، گفتم می خواهم حرف شما را در دو نکته خلاصه کنم. اولاً آمدن شما به اینجا و تهدید کشور ما قابل قبول نیست. نکته دیگر این است که شما اینجا آمده اید که بگویید با چه کسانی می توانیم ارتباط برقرار کنیم که این هم قابل قبول نیست. این را با لحن آمرانه و بی احترامی گفتم.
نخست وزیر نیجر گفت که سفر فی در ماه مارس نقطه عطفی در مذاکرات با ایالات متحده بود و دولت نیجر را به تلاش برای میانجیگری برای معامله فروش اورانیوم به ایران متهم کرد.
زین این اتهامات را نادرست توصیف کرد و افزود که “هیچ وقت چیزی با ایران امضا نشده است” و اگر توافقی امضا می شد، “مخفیانه انجام نشده است، بلکه در مقابل دوربین ها امضا شده است.”
پولیتیکو صبح شنبه گزارش داد که وزارت دفاع ایالات متحده دستور خروج همه 1000 نیروی رزمی از نیجر را در هفته گذشته صادر کرد.
ایالات متحده در ماه آوریل اعلام کرد که برنامه ریزی یک “خروج منظم و مسئولانه” از نیجر را آغاز خواهد کرد، اما مقامات آمریکایی به مذاکره با حاکمان نظامی نیجر برای حفظ برخی نیروها در این کشور آفریقایی ادامه دادند.
یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، به پولیتیکو گفت که امیدها برای حفظ بخشی از نیروها در نیجر هفته گذشته از بین رفت و پنتاگون دستور خروج همه 1000 نیرو از این کشور را صادر کرد.
این مقام مسئول افزود: ممکن است تاریخ عزیمت نیروها تغییر کند و این نیروها به پایگاه های دیگر منطقه منتقل شوند.
نیجر نقش اصلی را در عملیات نظامی ایالات متحده در منطقه “ساحلی” آفریقا ایفا کرد و پایگاه هوایی بزرگ ایالات متحده را در خود جای داده است. واشنگتن همچنین صدها میلیون دلار برای آموزش ارتش نیجر هزینه کرد.