به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، اتابک در فرودگاه بین المللی پولکوو سن پترزبورگ مورد استقبال کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه و برخی مقامات کشور میزبان قرار گرفت.
وزیر حراست را در این سفر محمدعلی دهقان دهنوی معاون امنیتی وزیر و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران همراهی می کند.
نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در حالی روز پنجشنبه 15 دی ماه 1403 در سن پترزبورگ برگزار می شود که عضویت ناظر ایران در این اتحادیه و تشکیل بازار مشترک نفت و گاز در حال بررسی است. دستور کار این جلسه
پیش از این دیمیتری ولفاخ معاون وزیر توسعه اقتصادی فدراسیون روسیه در 13 دسامبر 1403 هجری شمسی اعلام کرد: درخواست جمهوری اسلامی ایران برای عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا در نشست معاونان نخست وزیران تصویب شد. این اتحادیه اتحادیه، تصمیمی که باید به تایید روسای این اتحادیه برسد.
یوری اوشاکوف، دستیار رئیس جمهور روسیه در امور سیاست خارجی روز دوشنبه 12 دی 1403 هجری شمسی گفت: در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، سران این اتحادیه اسناد مربوط به اعطای وضعیت ناظر به ایران در این اجلاس را امضا خواهند کرد. اتحادیه
همانطور که الکسی اورشوک، معاون نخست وزیر روسیه در 3 ژانویه 1403 گفت: مکانیسم عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به گونه ای تنظیم شده است که تعهداتی را بر دولت ناظر تحمیل کند. تحمیل نمی کند، اما در عین حال به دولت ناظر اجازه می دهد در چارچوب این اتحادیه شرکت کند و اطلاعاتی در مورد فعالیت ها به دست آورد. او هست
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اقتصادی اوراسیا یک اتحادیه اقتصادی بین دولتی است که شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.
سنگ بنای این اتحادیه حدود 10 سال پیش در سال 2014 گذاشته شد.
این اتحادیه اوایل دی ماه 1402 هجری شمسی با جمهوری اسلامی ایران قرارداد تجارت آزاد امضا کرد و اجرای آن مستلزم تصویب شوراهای کشورهای عضو این اتحادیه و شورای اسلامی است.
جزییات لایحه قانونی مربوط به این قرارداد در تاریخ 11/1/1403 به تصویب شورای اسلامی رسید و بر اساس بررسی های انجام شده، مجالس پنج کشور طرف قرارداد هستند. آنها قبلاً با این توافق موافقت کرده اند.
پس از گذشت دو ماه از مراحل قانونی تصویب نهایی این قرارداد در مجالس کشورهای متعاهد، حدود 87 درصد صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون عوارض گمرکی و در ازای آن انجام می شود. ، صادرات این کشورها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد بود.
اگرچه توافق تجارت آزاد بین دو طرف هنوز اجرایی نشده است، اما مرکز مطبوعاتی اتحادیه اقتصادی اوراسیا پیشتر به آژانس خبری اروپا اعلام کرده بود که حجم مبادلات تجاری این اتحادیه با جمهوری اسلامی ایران در 9 ماهه سال 2024 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 11 بود. درصد افزایش یافته است.
رئیس جمهور دکتر مسعود بازکیان در دومین مصاحبه تلویزیونی خود با مردم در 21 آذر 1403 هجری شمسی گفت: قرار است ایران در اجلاس سران اوراسیا به عنوان عضو ناظر معرفی شود تا بتوانیم با کشورهای عضو این اتحادیه با کم و کیف تعامل داشته باشیم. تعرفه صفر این شرایط بازاری را برای ما ایجاد می کند که تولیدکنندگان و تجار ما بتوانند با تعرفه پایین در این بازارها حضور داشته باشند.